Gebr. Simons & Zonen

The Netherlands

Wie is online

We hebben 4252 gasten en 15 leden online

Translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Login Form

Nieuwe gebruikers

  • JaslyWix
  • AnnelNow
  • LeoFreskos
  • creeporecy
  • lalendi_tgKt

Gebroeders Simons en zonen Ransdaal winnen NPO Chateauroux Rayon 4 – Limburg.

Gebroeders Simons en zonen Ransdaal winnen NPO Chateauroux Rayon 4 – Limburg.
maandag, 22 augustus 2011 18:39 | Geschreven door Marcel Gortzen |      
Gebroeders Jo en Henk Simons en zonen Danny en Dave uit Ransdaal
winnen NPO Chateauroux Rayon 4 – Limburg.
 
In het weekend van de nationale dagfondvlucht Chateauroux werd vanwege tropische temperaturen gekozen voor kortere afstanden. De zuidelijke 4 rayons bleven in Chateauroux staan, doch men kon er wegens een onweersgebied in centraal Frankrijk op zaterdag niet lossen. Uitgesteld naar zondag en toen kon men om 7 uur de manden losgooien waarbij de duiven een kalme W-Z-W tot Z-W wind als hulp kregen. De kwik klom op deze dag ook weer boven de 35 graden. Een dag extra mand in dergelijke omstandigheden maakt het voor de duiven niet gemakkelijker.
Ten huize van Jo en Henk Simons had men al vroeg post gevat op de veranda van het chalet. Ze hadden 89 doffers en duivinnen mee op deze dagfondvlucht. Jo en Henk verwachtten de eerste duiven tussen  kwart over een en half twee. Om 13.07 kwam er plots, tot verrassing van iedereen,  een duif aanzetten vanuit de goede hoek. Jo snelde naar de hokken doch de duif maakte niet direct aanstalten om binnen te lopen. Om 13.08.47 werd hij dan toch geregistreerd. “Dat moet een vroege zijn” ging het door hun heen en bij melding bleek het de eerste aangekomen duif te zijn. Verder had men nog niet van een eerdere melding gehoord. Op een afstand van 545.284 km gaf dit een snelheid van 1478.601 m/min. Daarmee bleven ze de combinatie Keunen-Nijssen uit Sevenum met enkele meters voor. Hier werd op een afstand van 599 km om 13.46 geklokt. Goed voor 1474 m/min en voor wonnen het zilver. Het brons ging naar J. Eberson uit Susteren, die op 561 km om 13.21 u. klokte. Snelheid 1472 m/min.
Het werd voor de broers en zonen Simons de overwinning in afdeling Limburg. Nationaal, in rayon 4, staan ze op de tweede plaats na Pie Schepers uit Stein, welke zijn duif niet in het afdelingsconcours had staan. Verder klokten Jo en Henk in hun samenspel Valkenburg 24 prijsduiven en wel 1-3-5-6-9-10-11-12-15-18-23-24-25-28 etc. tegen 256 d. In de afdeling Limburg werd tegen 2528 d. de volgende serie van 20 prijzen neergezet 1-17-96-114-143-146-148-172-193-210-259 etc.
“Moreno” is de naam (genoemd naar de kleinzoon van Jo) van het Blauwe jaarling doffertje welke voor alle eer zorgde bij de broers en zonen Simons. Hij draagt ringno Nl09-1519671. Hij werd gespeeld op totaal weduwschap en had tot dan toe de volgende prijzen gewonnen. 121e Pithiviers (1049 d), 74e Pithiviers II (815 d), 28e Argenton (545 d) en nu als klap op de vuurpijl de 1e in de afdeling Limburg en 2e in het nationale concours (1965 d), vanuit Chateauroux. In zijn afstamming zien we dat het een duif is van de stal van de Gebroeders Schlechtriem, Kerkrade. We vinden er de lijnen in terug van de onvolprezen Schlechtriem duiven, zoals “Rambo”, “’t Provinciaaltje”, “Asduivin”, “Evita” en “Queen”. Het is een kleine doffer met een geweldig karakter. Vechten met de bazen doet hij het liefste en in de hand een echte wringer. Hij had net zijn tweede pennetje geruid. Als jong werd hij alleen op de navluchten gespeeld en wist o.a. de 57e Charleville (1522 d), de 34e Marche (1475 d) en de 21e Reims (1083 d) te winnen.
Totaal weduwschap is het systeem waarop ca. 80 koppels vliegduiven worden gespeeld. De koppeling vond plaats op 25 November en alle koppels brachten twee jongen groot. Herkoppeld werden ze op 18 februari en gezien de specifieke vraag, van de klanten van het kweekstation “Limburg”, naar deze duiven brachten ze nogmaals een koppel jongen groot. Op dit tweede nest werden ze tevens opgeleerd en gespeeld. Doch het hoofddoel van Jo en Henk lag ook dit jaar op de dagfondvluchten.
De doffers en duivinnen zitten verdeeld over de 8 afdelingen van het hok boven de voeropslag. De doffers op de halve bak en de duivinnen op schabjes. Geen beweegbare vloer of dergelijk en van samenlopen van de duivinnen hebben ze weinig of geen last.
Ruimte in overvloed en een geringe bezetting per afdeling. De doffers trainen ’s morgens vanaf 6 uur in twee groepen en telkens meer dan een uur. De duivinnen zijn ’s avonds om 19 uur aan de beurt en ook zij trainen in twee groepen en meer dan een uur.
Voor ze de mand in gaan mogen ze soms een tijdje bij elkaar doch het is geen vaste regel. Voor Chateauroux werden ze zonder hun partner te zien ingemand. Waarom duiven zenuwachtig gaan maken bij dergelijke temperaturen. Ze verspillen er veel te veel energie door.
Zowel de doffers als duivinnen krijgen elke dag een maaltijd van een mengeling welke Jo samenstelt uit diverse mengelingen welke ook voor hun klanten bestemd zijn. Er wordt geen zuivering o.i.d. verstrekt. Elke maaltijd wordt er ruim voldoende gevoerd. Hierdoor trainen ze ook beter volgens Jo. Medisch gezien is het eigenlijk heel summier. Elke 3 weken een geeltablet van dr. Peters uit As ofwel Belga Magic van De Weerd. Verder bij thuiskomst elektrolyten en druivensuiker en de laatste twee dagen voor de inmanding vitaminen en elektrolyten. Als supplement enkele pinda’s en Energy mix van Beyers.
Ze zijn dit jaar weerom met een grote ploeg van start gegaan doch elke week zijn er afvallers die het opgelegde programma niet aankunnen en deze worden er dan ook snel uitgeselecteerd. Men kent er weinig pardon. Het beste is nauwelijks goed genoeg voor ons en later ook voor onze klanten is hun motto.
Al jaren lang staan Jo en Henk en hun zonen alsmede de echtgenotes, aan de top van de duivensport. Met hun voederleveringen, kweekcentrum en een grote ploeg vliegduiven vullen ze een hele dagtaak. Vele felicitaties en gelukwensen mochten ze van hun vrienden en klanten in binnen en buitenland in ontvangst nemen. We gaan nog verder van hen horen.