Gebr. Simons & Zonen

The Netherlands

Wie is online

We hebben 13872 gasten en 4 leden online

Translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Login Form

Nieuwe gebruikers

  • Hade
  • Menno
  • Riny
  • Hrebel8@gmail.com
  • van zitteren

Beste dagfondduif 2011 Limburg

beste dagfondduif 2011 Limburg
zaterdag, 11 februari 2012 11:24 | Geschreven door A.van Gils |      
Gebr. Simons en zonen, Ransdaal bezitten beste dagfondduif 2011 Limburg Totaal Gepubliceerd op dinsdag 07 februari 2012 17:02 | Geschreven door Ad van Gils
Op een schitterende stek in het Zuid-Limburgse landschap hebben de gebr. Simons en hun zonen in Ransdaal hun thuisbasis. Aan de oostkant van Ransdaal in een buurtschap met de naam Termoors hebben ze hun ‘duivensportmekka’ en vanaf hun perceel hebben ze een prachtig zicht op de kern Ransdaal met de markant kerktoren dat wat lager gelegen is. En dat is ook precies de zuidwestelijke richting van waaruit hun (vroege) duiven meestal moeten komen.
Een dikke 25 jaar terug kon Jo Simons hier een mooi perceel aankopen met bouwmogelijkheden bij agrarische bestemming. Duivenkweekcentrum Limburg werd door de broers Jo en Henk Simons een kwart eeuw geleden hier begonnen en intussen heeft hun zaak een naam gekregen die klinkt als een klok. Naast een kweekcentrum verhandelen de broers Simons alles aangaande de duivensport met als hoofdproduct duivenvoer. En hun zaak is een (wekelijks) trefpunt van veel liefhebbers die er hun aankopen doen en in de prachtige kantine alles aangaande de duivensport met elkaar kunnen doornemen en bespreken. Menig liefhebber komt op vaste dagen aan om met anderen een ‘flinke boom’ over de duivensport op te zetten en de wedvluchtresultaten de revue te laten passeren. Wie kreeg ze op de laatste vlucht fantastisch naar huis en wie moest met een mager of teleurstellend resultaat genoegen nemen?
 
Naast rasduiven op het eigen kweekcentrum willen de broers Simons ook op hun eigen vlieghok sportief uitblinken en gaan ze voor het hoogste. Ze willen presteren en om de hoofdprijzen op alle niveaus meestrijden. Op prachtige hokken huizen de vliegers en afgelopen seizoen hadden ze met hun weduwduivin NL09-1519383 bepaald een duif die hoge toppen heeft weten te scheren. Over vijf dagfondvluchten is ze immers gekroond tot beste duif van ‘Limburg Totaal’. En dat is het spel van Fondduiven.nl waarbij alle deelnemende liefhebbers van de afdeling Limburg in één, alles omvattende uitslag worden geklasseerd. Een machtige reeks wist de ‘383’ neer te zetten op de vijf dagfondvluchten die om de 14 dagen werden vervlogen en waarbij de weersomstandigheden telkens sterk wisselend waren en weinig liefhebbers en duiven wisten blijvend sterk te presteren. Wat wist de ‘383’ op deze vijf vluchten neer te zetten? Hier haar winnende reeks:
 
28-5  Tours                245e     13.244 d.
11-6  Chateauroux     376e       5.282 d.
25-6  Argenton          314e       4.504 d.
9-7   La Souterraine    19e       2.419 d.
23-7  Poitiers             180e       1.917 d.
 
V.l.n.r Dave, Mariet en Jo Simons voor de gewonnen trofeeën.
Voor de eerste dagfondvlucht Tours had de ‘383’ reeds 6 prijzen op haar conto staan en tussen Tours en Chateauroux vloog ze nog de 18e Lorris tegen 283 duiven zodat ze totaal maar liefst 12 prijzen van Marche (2-4) tot en met Poitiers (23-7) wist te scoren. Als jonge duif was ze ook reeds succesvol en haar volledige palmares omvat 21 prijzen.
Naast het duifkampioenschap bij Limburg Totaal greep ze op de dagfond ook het 1e duifkampioenschap in de eigen vereniging p.v. de Vredesduif in Ransdaal en in het samenspel Valkenburg. Op drie plaatsen greep de ‘383’ het 2e duifkampioenschap. Bij de afdeling greep een klepper van Henk Quix uit Sittard het goud, bij Wefo Limburg een jaarling van D. Pansters uit Roermond en bij de Fondclub Heuvelland een weduwduivin van de comb. Krakowczyk-Vrolings uit Heerlen.
Het seizoen met de oude duiven werd in Ransdaal begonnen met 75 koppels op totaal weduwschap.  Het grootste deel daarvan werd tot en met de dagfond doorgespeeld en op de vijf dagfondvluchten werden bij ‘Limburg Totaal’ hoge prijspercentages gescoord. Op Tours hadden de gebroeders Simons 69 van de121 in de prijzen, op Chateauroux 35 van de 72, op Argenton 17 van de 73, opLa Souterraine op 18 van de 70 en op Poitiers 21 van de 42. Al met al levert dat een gemiddelde prijspercentage van 42,4% op en dat is niet misselijk te noemen met een grote vliegploeg zoals die in Ransdaal gespeeld wordt..
Bij de provinciale vluchten met de jonge duiven werden afgelopen seizoen nog vroegere prijsduiven gepakt en wel op Sens (27-8) met de 3e snelste duif van het hele concours van 6645 duiven. Op de zes ‘grote’ vluchten met de jongen werden achtereenvolgens op Sezanne 40 van de 68, op Troyes 28 van de 63, op Sens 32 van de 61, op Orleans 18 van de 61, op Sezanne 51 van de 125 en op Orleans 41 van de54 in de prijzen gepakt. En dat zijn percentages die mogen tellen. En op een tussenliggende Charleville hadden ze in het eigen samenspel 60 van de78 in de prijzen tegen 1129 duiven. En er werd op die vlucht begonnen met de prijzen 1, 2, 3 en 4 terwijl ze zeven duiven bij de eerste 10 hadden.
De vliegploeg van de oude duiven staat onder de hoede van Mariet en dat is de vrouw van Jo. Ook haar zus José, die de vrouw van Henk Simons is, levert een belangrijke bedrage in de verzorging van de vliegduiven en de duiven van het kweekcentrum. Dave Simons, de zoon van José en Henk, maakt ook onderdeel van Duivenkweekcentrum Limburg uit en verzorgt mede de duiven.
Buiten de programmavluchten hebben Jo en Henk Simons ook een faam opgebouwd op Bordeaux van de ZLU. Ze wisten die vlucht bij de jaarlingen nationaal en internationaal te winnen en ook bij de oude duiven is al eens een nationale zege behaald. In 2004 werd door hen een fabuleuze uitslag neergezet op Bordeaux jaarlingen. Ze korfden 29 jarige kleppers in en begonnen met de prijzen 4, 5, 6 en 10 en hun 14e duif stond tegen 5279 jaarlingen aan prijs102 in de uitslag! En dat is een ongehoord sterke uitslag met totaal maar liefst 21 prijsduiven.
Een schitterende referentie van een volbloedje die in kweekcentrum van de familie Simons is geboren is ‘Blue Rain’ van John en Anita Aarts uit Baarle Nassau. De grote fond is het doel bij de combinatie Aarts maar op de programmavluchten wenst men ook kanshebbers in de strijd te hebben en daarvoor wordt elk jaar een ploegje jongen van de familie Simons aangeschaft. En ‘Blue Rain’ behoorde tot de ploeg van 2011 en vloog op nationaal Orleans prijs 2 tegen 10.473 duiven in de afdeling Brabant 2000.

 
Zicht op de prachtige kweekverblijven van Duivenkweekcentrum Limburg.
 
De beste duivenrassen huizen in Ransdaal en dat voor alle disciplines en afstanden. IJzersterke programmaduiven werden in het recente verleden aangeschaft bij de gebr. Schlechtriem in Kerkrade en zij hebben al een aantal jaren de duivensport verlaten. Hoog aangeschreven staan ook de duiven van ‘grootmeester’ Jan van de Pasch uit Grubbenvorst die afgelopen jaar weer schitterde met een dubbele zege op provinciaal Tours.
De goede dagfondduivin ‘383’ is van een andere origine en wel van het befaamde soort van Gerard Koopman uit Ermerveen en dat via de grote Limburgse vedette Harrie Winkens uit Itteren. Na het seizoen is de ‘383’ naar China getransfereerd zodat ze in 2012 de naam Simons op de wedvluchten niet meer hoog kan houden. Veel betere vliegers zijn door de gebr. Simons na het seizoen 2011 trouwens verkocht zodat voor 2012 de vliegploeg grotendeels uit jaarlingen zal bestaan. Komend seizoen zijn in Ransdaal ook weer de eendaagse NPO-vluchten een hoofddoel terwijl tevens weer Borderaux van de ZLU gespeeld zal gaan worden. Het accent zal meer naar de grotere vliegafstanden verlegd gaan worden.
Met duiven van Kweekcentrum Limburg is men in alle uithoeken van de wereld succesvol. Vraag dat o.a. aan Rick Mardis van Continentel Breeding Station in Oklahoma City (USA). Succesvol op andere hokken met door hun gekweekte duiven  maar ook sterk presteren op de eigen hokken is het handelsmerk van Jo en Henk Simons uit Ransdaal. En dat zijn sterke troeven die ze daarmee in handen hebben.
Ad van Gils